Vuoden uusmaalainen kylä

Strömforsin ruukki – Vuoden Uusmaalainen kylä 2018

Siteerattu Uudenmaan liiton nettisivulta:

Vuoden 2018 uusmaalainen kylä on ruukkimiljöön ympärille rakentunut Strömfors. Se sijaitsee Kymijoen läntisimmän haaran varrella 18 kilometrin päässä Loviisan keskustasta.

Strömforsin toimijoiden yhteistyötä leimaa voimakas kehittämisen ote. Kyläläiset ovat ottaneet omiin käsiinsä poikkeuksellisen laajan vastuun alueen palvelujen turvaamisesta.

Omaleimaisen ja viehättävän ruukkikylän säilyttämisessä ja alueen vetovoiman vahvistamisessa on onnistuttu hienosti. Kylän aktiivit ovat myös temmanneet nuorison mukaan toimintaan.

Maakuntahallitus päätti valinnasta marraskuussa 2017. Palkinnosta kisasi tällä kertaa 13 uusmaalaista kylää, joita kansalaiset ja yhdistykset olivat ehdottaneet. Voittajaa valittaessa puntaroitiin miten onnistuneesti asuinaluetta on kehitetty, kuinka asukkaiden yhteistyö on toiminut ja kuinka alueella on kannustettu yrittäjyyteen. 

Valinnassa painoivat niin perinteiden kunnioittaminen kuin uudet innovaatiot. Myös tämän vuoden erityisteema kulttuuri ja muutos näkyi perusteluissa.
Uudenmaan liitto.