Ada och Glada

Filmerna om Ada och Glada har spelats in i Lovisa. Kom och se hur staden Kattmynta ser ut i verkligheten! Filmerna bygger på Marjatta Kurenniemis populära böcker om Onneli och Anneli.

Ada och Glada -lekstugan i Kapellparken

Ada och Glada -lekstugan i Kapellparken är öppen sommartid. Lekparken på Strandvägen är öppen året runt.

Ada och Glada -lekparken på Strandvägen

Varför inte ta sig en titt på inspelningsplatserna i Lovisa och uppleva stämningen i staden Kattmynta? Du kan  ladda en karta över inspelningsplatserna från filmerna om Ada och Glada här! I Kapellparken finns det blåa huset som användes som kuliss i filmerna. I strandparken på Strandvägen i Lovisa finns en hinderfri lekpark vars lekstuga för tankarna till den populära barnfilmen. Lovisa stad är en av huvudsamarbetspartners för filmerna.

Även den tredje filmen Ada, Glada och den Mystiska Främlingen spelades in i Lovisa under sommaren 2016. Filmen hade biografpremiär 2017. Filmen drog rekordpublik under sitt öppningsveckoslut.

I den tredje filmen ser vi Lilja Lehto och Aava Merikanto som spelar Ada och Glada och även det 12-åriga skådespelarlöftet Aarni Rämö, som spelar pojken som rymmer från ett barnhem. Jenni Kokander spelar barnhemmets strikta föreståndare. I rollen som stadsdirektör i staden Kattmynta ser vi Jani Toivola.

Som tidigare är även Tingelstina och Tangelstina, spelade av Elina Knihtilä och Kiti Kokkonen, samt Jaakko Saariluoma som polisen Måns Modig, Johanna af Schultén som fru Rosina och Eija Ahvo som fru Rosenknopp på äventyr på Rosengränd. Pappan och sonen från den pyttelilla familjen Vaaksanheimo deltar Putte också i äventyret, det vill säga Joonas Saartamo och Aleksis Koistinen. Filmens regissör är Saara Cantell, och Sami Keski-Vähälä har skrivit manuset. Filmens producenter är Teea Hyytiä och Sari Lempiäinen från Zodiak Finland.

Ada och Glada är en film om två bästisar, Ada och Glada (Onneli och Anneli), och hur de får ett eget hus. Filmen inspelades i Lovisa sommaren 2013. Filmen om Adas och Gladas vinter spelades in i Lovisa på vintern 2015. Där räddar flickorna en pytteliten familj.

Läs mer om filmmakarna, se trailern, bekanta dig med rollerna i filmen och mycket annat roligt på adressen: zodiakfinland.fi (på finska)

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen, foto: Zodiak Finland