Herrgårdar

Lovisa har flera historiska herrgårdar, varav Malmgård och Labby gård är öppna för besökare.

Ägarna till Malmgård, den grevliga familjen Creutz har gått in för ekologisk odling. Besökaren kan på beställning ta en rundtur i slottet, bekanta sig med det ekologiska landskapet, dricka kaffe eller äta lunch och handla ekologiska produkter i gårdsbutiken.
På Malmgård tillverkas även öl och ordnas ölprovningar. Nära gårdsbutiken ligger smedens verkstad. Gårdsbutiken har ett omfattande utbud på ekologiska produkter från herrgårdens egna odlingar, från det egna bryggeriet och från andra östnyländska producenter.

I närheten av Isnäs by ligger den historiska herrgården Labby gård. Runt omkring herrgården sträcker sig 130 hektar åkrar, betesmarker, skogar och gårdsområden. Herrgårdens huvudbyggnad, som byggdes på 1700-talet, flyttades till nuvarande plats från Sveaborg 1865. Labby är känd för den ekologiska, biodynamiska odlingen. Herrgårdens park återställs som bäst till det ursprungliga skicket. I den lilla trädartsparken finns ett stort antal olika växter med vedstam och gamla perenner. För grupper som är intresserade av parken och odlingen i herrgården ordnas rundturer. Besökaren kan bekanta sig även med en gammal ostkällare och ett spannmålsmagasin, där det finns bland annat en samling museiverktyg.

Embom Herrgård

Bed & Breakfast -inkvartering av små grupper enligt överenskommelse.

Malmgård

Herrgård, gårdsbutik, café och bryggeri.

I gårdsbutiken maler och säljer vi ekologiskt odlat spannmål – vete, råg, korn, havre, spelt, emmer, lantvete och svedjeråg. Även kallpressad rybsolja kommer från våra fält. I vår butik finns också sylter, safter och vinäger från trädgården. Färskhet är vårt nyckelord – en färskhet med alla aromer och näringsämnen.

Labbyn kartano - Labby Gård - Labby Manor

Labby Gård

Säteri och herrgård sedan 1691. Ekologisk odling sedan 1989, dessutom restaurerings- och naturvårdsobjekt. På gården finns en handelsbod och aktiv verksamhet bland annat boskapsskötsel, kurser, bageri, catering, trädgård och nätbutik för närmat. Rundturer på gården och kaffe för grupper på beställning.